Kilka faktów i mitów o glikolu propylenowym

Naszą inspiracją jest budownictwo

Kilka faktów i mitów o glikolu propylenowym

Glikol propylenowy to substancja, która dość popularnie wykorzystywana jest w wielu dziedzinach życia. Przoduje oczywiście jego zastosowanie w przemyśle, ale nie jest to jedyna gałąź, gdzie glikol propylenowy znajduje swoje wykorzystanie. Dla części z konsumentów wydaje się być kontrowersyjnym, w poniższym tekście postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości z nim związane.

Stosowanie glikolu propylenowego

przemysłowy glikol propylenowyGlikol propylenowy to organiczny związek chemiczny, który jest substancją higroskopijną. Oznacza to, że jest to substancja, która doskonale pochlania wilgoć. Ze względu na jego właściwości możemy rozpuszczać go w wodzie, acetonie i chloroformie. Generalnie jest to konsystencja przypominająca lekko glicerynę – jest bezbarwna i słodkawa. Przemysłowy glikol propylenowy nie jest uznawany za substancję toksyczną, w związku z czym wykorzystywany jest również przemyśle spożywczym, gdzie pełni rolę konserwantu lub emulgatora. Glikol propylenowy jest również składnikiem różnych barwników i aromatów. Ze względu na właściwości nawilżające tej hydrofilowej substancji, wykorzystywana jest ona także popularnie w kosmetykach. Glikol propylenowy charakteryzuje się bowiem zdolnością przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu ułatwia transportowanie aktywnych składników danego kosmetyku w głąb naskórka. Glikol propylenowy występuje też dość często w produktach farmaceutycznych, ponieważ umożliwia rozpuszczanie innych substancji.

Kontrowersje związane z glikolem propylenowym opierają się przede wszystkim na skojarzeniach i braku informacji o braku szkodliwości tej substancji. Popularną wątpliwością jest używanie glikolu propylenowego w żywności, a zarazem wykorzystywanie go jako płynu do instalacji chłodniczych. Jest to możliwe dzięki zbilansowanemu stężeniu.