Piece wsadowe czy obrotowe?

Naszą inspiracją jest budownictwo

Piece wsadowe czy obrotowe?

Wielu z nas marzy otworzeniu własnej cukierni, gdzie będziesz serwować gościom świeżo paloną kawę i drożdżówki własnego wypieku? Poza pomysłami na pyszne menu i przytulnym wnętrzem, najważniejszym elementem takiego miejsca jest piec.

Piec wsadowy do słodkości

piece wsadoweNa rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieców piekarskich i cukierniczych. Oczywiście jego wybór jest uwarunkowany indywidualnymi potrzebami klienta, a zwłaszcza tym jakimi wypiekami i na jaką skalę będzie się zajmował. W branży piekarsko-cukierniczej prym wiodą dwa rodzaje pieców: piece obrotowe oraz piece wsadowe. Różnią się one sposobem pieczenia produktów, co wpływa na ich smak i wygląd. Piece obrotowe charakteryzują się ukierunkowanym obiegiem ciepłego powietrza i pary. Jeśli jednak zależy nam na wypieku słodkości, idealny będzie piec wsadowy, bo tego rodzaju piece cechują się niższą temperaturą pieczenia, co wpływa objętość wypieków (np. bułki wypiekane w ten sposób są mniejsze, a więc mniej nadmuchane i naturalniej wyglądające od bułek wypiekanych w piecu obrotowym). W piecach wsadowych ciepło pochodzi z płyt i ścian komór. W związku z różnicami w sposobie pieczenia, oba wspomniane piece nadają się do innych rodzajów wypieków. Do wypieków z nadzieniem takich jak drożdżówki znakomicie nada się piec wsadowy. Dlaczego? Piece wsadowe słyną z tego, że ciepło emitowane jest też od podłoża, dzięki czemu spody słodkich bułeczek nie wilgotnieją, co świetnie wpływa nie tylko na ich wygląd, ale i smak. Piece wsadowe bardzo korzystnie działają na formę i estetykę wypieku.

Przy wyborze odpowiedniego pieca do swojego lokalu należy zatem naszymi potrzebami. Piec wsadowy to świetne rozwiązanie jeśli interesuje nas pieczenie słodkości. Warto więc rozważyć jego zakup jeśli planujemy wypieki na większą skalę.