Zdrowa mąka bezglutenowa

Naszą inspiracją jest budownictwo

Zdrowa mąka bezglutenowa

 

Celiakia jest chorobą, która dotyka zaledwie kilka procent populacji i skutecznie komplikuje życie. Jest ona związana z nietolerancją na gluten, którego trzeba unikać jak ognia. Nie jest to łatwe, ale można znaleźć na rynku sporo produktów bez jego zawartości.

Jak wykorzystać mąkę bezglutenową?

mąka bezglutenowaOsoby na diecie bezglutenowej często mają problem ze znalezieniem odpowiedniego produktu spożywczego, ponieważ wiele z nich zawiera mąkę pszenną. To właśnie w niej znajduje się owiany złą sławą gluten, którego wiele osób unika z powodu przekonań, choroby czy stosowanej diety. Podstawowym produktem każdej osoby unikającej glutenu jest mąka bezglutenowa, która może mieć szerokie zastosowanie. Trzeba wyjaśnić, że to właśnie gluten zawarty w mące pszennej odpowiada za elastyczność ciasta i jego doskonałe łączenie składników. Jeżeli go nie ma w cieście, to trzeba go zastąpić innym składnikiem, który podobnie zadziała. Może to być więcej jajek, banan czy nasiona szałwii hiszpańskiej, które należy namoczyć w wodzie. Jednak mąki bezglutenowe mają różne możliwości spajające, w związku z czym najlepiej jest je mieszać ze sobą. W sklepach spożywczych znajdziemy poszczególne rodzaje mąk bezglutenowych, z których najpopularniejsze są: kokosowa, jaglana, gryczana czy migdałowa. Można z nich zrobić ciasto, naleśniki, placuszki czy kluski. Ich wielką zaletą jest duża zawartość witamin i minerałów, przez co są bardzo wartościowym dodatkiem w naszej diecie. Każdy powinien je włączyć do swojej diety.

Większość społeczeństwa nie ma problemów z trawieniem i przyswajaniem glutenu więc nie musi szukać alternatywnych produktów dla mąki pszennej. Jednakże klasyczna mąka jest bardzo uboga pod względem witamin, czego nie można powiedzieć o jej bezglutenowych odpowiednikach.